Kateri spletni brskalnik uporabljati?

BrskalnikiZaradi vse večje vloge brskalnikov pri vsakdanjih opravkih pa postaja vprašanje varnosti teh programov vedno pomembnejša. Po nekaterih podatkih je še vedno veliko uporabnikov, ki že leta uporabljajo isti spletni brskalnik brez posodobitev in varnostnih popravkov. Največkrat gre za Internet Explorerja, ki je dodam vsem operacijskim sistemom družine Windows (denimo Windows XP).

Žal pa imajo ravno starejše različice tega brskalnika (torej IE 6, 5, itd.) ogromno varnostnih lukenj, zato veljajo ti brskalniki za najmanj varne. Hkrati so tudi relativno nestabilni in delujejo dokaj počasi, vsaj v primerjavi z novodobnimi brskalniki. Uporabe tega brskalnika odsvetujejo prav vsi, od različnih oblasti do posameznih podjetij iz področja spletne varnosti. Marsikje je celo prepovedan, nekaj držav pa svojim prebivalcem priporoča uporabo katerega drugega, bolj varnega brskalnika. Velika težava je tudi ta, da ti brskalniki ne spoštujejo spletnih standardov za prikaz internetnih strani. Tako imajo razvijalci spletnih strani veliko dela s tem, da stran prilagodijo tako, da jo lahko gledamo tudi s pomočjo ene izmed različic Internet Explorerja.

K sreči imamo danes na voljo zelo veliko dobrih brskalnikov. Prvi izmed njimi je najnovejša različica Internet Explorerja, različica 8.Internet Explorer VS Mozilla FireFox

Po IE je daleč najbolj razširjen brskalnik Mozilla Firefox, katerega najnovejša različica je 3. Gre za zelo stabilen in varen brskalnik, ki je hkrati tudi zelo hiter. Firefox je odprto-koden, zaradi česa se najdene varnostne luknje popravijo izredno hitro, program pa se zna hitro in prijazno posodobiti. Zaradi odprto-kodne narave programa je zanj na voljo ogromno dodatkov (add-ons v angleščini), od takih, ki nas dodatno ščitijo pred spletnimi prevarami in drugo nesnago pa do takih, ki so le majhni, a uporabni bonbončki. V Sloveniji je uporaba Firefoxa približno podobna uporabi Internet Explorerja.

Pred kratkim je kar nekaj prahu dvignil Google, ko je predstavil svoj brskalnik, imenovan Chrome. Brskalnik je sicer relativno varen in hiter, zaenkrat pa še ne ponuja toliko, kot Firefox. Podobno lahko rečemo za Appleov Safari, ki je uporabnikom Applovih računalnikov znan že dlje časa, a so ga pred časom predstavili tudi v različici za Okna. Spet gre za hiter in varen brskalnik, ki se hvali predvsem z enostavno uporabo (in ima zaradi tega bistveno manj nastavitev kot večina drugih brskalnikov).

Med večjimi sodi tudi Opera, ki se je nekaj časa hvalila kot najhitrejši brskalnik sploh. Vsekakor gre za zanimivo izbiro, saj ima nekaj zanimivih dodatkov. En od teh je vgrajen program za delo z datotekami Torrent, ki se uporabljajo za spletno izmenjavo datotek, vključen pa je tudi odjemalec za elektronsko pošto. Opera ima tudi tako imenovane widget-e, gre za majhne programe, ki počivajo kar na našem namizju, med njimi so programi za prikaz vremena, preproste igre, borzne indekse, itd.

Pri izbiri brskalnika imamo tako kar nekaj različnih možnosti, nikakor se nam ni potrebno mučiti s starim, počasnim in potencialno nevarnim brskalnikom. Vsi opisani brskalniki so povsem brezplačni in jih lahko v parih minutah snamemo iz spleta ter namestimo, še najbolj pa priporočamo ravno Firefox. Ne samo, da je hiter ter stabilen, povsem brezplačen ter v celoti preveden v slovenščino, ima tudi ogromno bazo uporabnikov, med njimi pa tudi veliko takih, ki se spoznajo na spletno varnost. Tako se hitro izve za morebitne težave, za katere razvijalci zelo hitro poskrbijo.

Brskalnike si lahko brezplačno naložite na naslednjih povezavah:

 

Avtor: Jure Forstnerič

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.