Goljufije na Airbnb vas lahko stanejo veliko denarja

Airbnb je spletna stran, ki popotnikom ter turistom po svetu omogoča iskanje prenočišč. Ponudbe obsegajo najrazličnejša prenočišča. To so lahko navadna stanovanja, lahko pa obsegajo bolj atraktivne prostore, kot so ladijske kabine, šotori, hišice na drevesih in celo igluji. Storitev je zelo priljubljena tudi v Sloveniji.

Priljubljene storitve pa so pogosto tudi tarča nepridipravov. Spletni časopis Siol je nedavno zapisal prispevek o eni izmed tovrstnih goljufij. Nekaj prijateljev si je zaželelo potovanja na Nizozemsko, zato so preko Airbnb poiskali prenočišče in zanj na Londonsko banko vplačali 1700 evrov. Po tem, ko so že plačali celotno ceno za prenočišče, pa od ponudnika ni bilo več nobenega glasu.

Izkazalo se je, da je šlo za goljufijo. Ponudnik je imel lažno spletno stran prijavljeno v Romuniji. Čeprav so ogoljufane osebe kontaktirale Airbnb, pa jim ta ni mogel več pomagati. Prijatelji so morali na koncu za pot, na katero so vseeno odšli plačati dvojno ceno.

Tovrstne goljufije so vsepogostejše, zato morajo biti uporabniki ve bolj previdni. Če boste iskali prenočišče preko portala Airbnb ali preko drugih podobnih portalov, se zato dobro prepričajte, da ne gre za goljufijo.

Zaradi goljufij na Airbnb boste lahko ostali brez prenočišča
Zaradi goljufij na Airbnb boste lahko ostali brez prenočišča (Vir slike: Unsplash.com)

Kako se izogniti goljufijam na Airbnb?

Bodite pozorni na sporočila, ki ne prihajajo z uradne spletne strani Airbnb. Če vas kdo prosi, da se dogovarjate izven storitve, ali želijo vaš e-mail naslov in telefonsko, potem je to dober znak, da vas poskušajo ogoljufati. Vso komunikacijo obdržite znotraj spletne strani. Nikar ne zahajajte na druge spletne strani, ki so lahko objavljene na Airbnb. Prav tako velja za plačila. Seveda ne pozabite tudi na močno geslo, s katerim boste zaščitili vaše uporabniško ime.

Vir: siol.net in lifehacker.com